GEHEUGENSTEUNTJE

“Het geheugen is een spier die je kan trainen” zegt men. En als dat zo is denk ik dat de mijne op z’n zachtst gezegd lui te noemen valt. ‘Voorlopig buiten werking’ dekt de lading ook wel. Het is zelfs zo erg dat ik me niet kan herinneren wanneer ik voor het laatst een naar behoren functionerend geheugen had. Ik gok dat dat voor de zwangerschap nog wel het geval was. Wat wil zeggen dat ik nu om en bij de twee jaar aan het aanmodderen ben. Ik doe maar wat. Dat ik de naam van mijn zoontje ondertussen wel kan onthouden zie ik als een positieve vordering, maar ik kom van ver. Op een van mijn geheugendieptepunten zou ik erin geslaagd zijn een naam te verzinnen voor ons zoontje. Geloof me, het was echt erg! Van ‘zwangerschapsdementie’ had ik wel al eens gehoord, maar dat ‘borstvoeding- en postpartumdementie’ ook een ding kan zijn wist ik niet. Het komt er eigenlijk op neer dat zodra je moeder wordt je geheugen nooit meer hetzelfde zal zijn. Een ding zo blijkt. Een slim zetje van de natuur zodat we ons blijven voortplanten en de negatieve ervaringen snel vergeten. 

Mooi, knap, ingenieus. Alleen sta ik daardoor dezelfde verhalen aan dezelfde mensen keer op keer te vertellen en loop ik vaak doelloos rond in huis omdat ik weer vergeten ben wat ik eigenlijk ging doen. Goed voor mijn beweging, dat wel. Beetje saai voor mijn man die snakt naar een nieuw verhaal dat hij nog niet gehoord heeft.

Ik doe alvast mijn best om het beter te doen en de natuur tegen te werken. Ik maak ‘to do-lijstjes’ op papier en in mijn gsm, ik gebruik mijn agenda, zet wekkers ter herinnering en vroeg een whiteboard voor kerst om nog meer lijstjes te kunnen maken.

En toch. Toch behaal ik maar een minimaal resultaat met al mijn inspanningen. 

Zo stond ik onlangs opnieuw een uur te laat bij Kind&Gezin omdat ik de afspraak was vergeten en mijn gsm niet in de buurt lag. Dat het al de derde keer was dat ik die afspraak moest verzetten geeft je een goed beeld van hoe graag ze me bij K&G zien komen. 

Het geheugen is een goed dat ik voor de zwangerschap te weinig naar waarde schatte. En daarom mensen: een oproep! Aan allen die een goed functionerend geheugen hebben: geniet er met volle teugen van! Aan alle bollebozen die graag iets nieuws willen uitvinden: ‘een extern geheugen dat mijn intern geheugen versterkt zou geweldig zijn.’ 

En dan nog tot slot… even denken…hmmmm… ik had nochtans echt een punt dat ik wilde maken… misschien komt het terug als ik even naar de keuken wandel en terug…Nope, niks… Ik ben het kwijt…zucht…

Bij deze dan misschien eens geen slot en gewoon een wazige, licht chaotische stilte. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: