Blog

START

Een blog beginnen. Klinkt simpel. En dat is het ergens ook. Anderzijds is het ook een beetje jezelf blootgeven. Hmmm, dat is al iets minder simpel.

Om te beginnen zal ik mezelf even voorstellen. Wie ben ik? Goede vraag. Daar knelt ook meteen het schoentje. Ik ben namelijk mezelf een beetje kwijtgeraakt en voorlopig heb ik nog geen idee waar ik uithang. Nu de feiten zijn wat ze zijn. Ik ben een vrouw en recent werd ik ook moeder. Naast moeder worden, werd ik ook depressief. Kan gebeuren zo blijkt. De 2 gaan soms hand in hand. Tot niemands vreugde.

Dat eerste, dat moeder zijn, maakt mij een zorgend persoon. Altijd druk in de weer met pampers en flessen. Terwijl het tweede me een professioneel zetelhangster maakt, steeds in pyama met een slechte lichaamshygiëne. U hoort het al, beiden gaan niet bepaald hand in hand. Zo wijst de praktijk toch uit. Je kan niet professioneel zetelhangen en ondertussen pampers verversen. Zo ligt de zetel binnen de kortste keren vol met vieze pampers en is er geen ruimte meer om professioneel zetel te hangen. U merkt al snel, naast moeder en depressief zijn heb ik ook echt hulp nodig. En die krijg ik gelukkig ook. 

Van de hulp die ik krijg, krijg ik dan te horen dat ik niet alleen ben. Een postpartum depressie. Zo zijn er nog zo blijkt. Alleen vraag ik me dan af, waar zijn die andere moeders? Als ik op instagram scroll kom ik alleen perfecte plaatjes tegen van gelukkige moeders met hun schattige baby’s. Zo ben ik niet. Pyama nog steeds aan, baby in de arm en bezig aan de derde huilbui van de dag. Ik dan, mijn baby is eerder van het blije soort.  Deze keer omdat mijn baby een vieze pamper had en ik het pas te laat doorhad waardoor zijn billetjes nu vuurrood zien. Zo erg is dat toch niet, hoor ik u denken. Wel, in depressieland is dat het einde van de wereld. Naast een goede lichaamshygiëne gooi je tevens ook alle relativeringszin overboord.

Niet bepaald het perfecte plaatje om op instagram te delen. Of misschien net wel. Misschien mag er wat meer tegenwicht geboden worden aan al die perfecte plaatjes. Misschien hebben al die perfecte plaatjes wel een keerzijde. De mijne in ieder geval wel en ik voel de nood om dit te delen. Het is namelijk ok om even te zeggen dat het niet altijd geweldig is. Het maakt er ons alleen echter door. Dus daarom, voor al mijn mededepressie moeders, maar ook voor de moeders die het moederschap niet altijd geweldig vinden: Exit_GrijzeWolk. Mijn verhaal. Sit back, relax and I hope you enjoy. 

ODE AAN HET LICHAAM

Een ode aan het lichaam. Een ode aan de lijn die een streep werd, de huid die niet meer glad is en bedekt met striemen, het bekken dat nog altijd niet echt stabiel is. En vooral ook een ode aan de borsten.

De borsten die voor de borstvoeding nog pront vooruit staken en nu enkele verdiepingen naar beneden zijn verhuisd. Zo kunnen ze nu kennis maken met mijn ellebogen en in bepaalde posities ook eens op de koffie gaan bij mijn navel. “Hallo sexy mama!” zie ik u al denken. Mijn borsten zijn er alvast blij mee. Nu hebben ze eindelijk eens wat meer gesprekspartners. Ikzelf ben nog in dubio. Moet ik dit nieuwe lichaam accepteren zoals het is of ga ik er aan werken? Nu in het geval van mijn borsten moeten we spreken over aan laten werken, want ik weet niet of er sporten bestaan met een katrolfunctie. 

Die streep kan misschien wel weer een lijn worden. Zo toont Instagram me althans. #postpartumbody staat zo overwegend vol met moeders die hun figuur meer dan terug hebben. Het lijkt er bijna op alsof ze allemaal een kind adopteerden. Zo perfect ziet hun lichaam er alweer uit. Ik hoef er dan ook geen tekening bij te maken dat ik niet tot die soort behoor. ‘Perfect is not my kind of style’. Of zo wijst de realiteit opnieuw uit. Terwijl ik al huilend aan het emo-eten ben in de zetel en ondertussen door Instagram scroll besef ik dat deze houding niet instagramwaardig is. Ik moet mezelf zien te herpakken.

Alleen: hoe doe ik dat? Hoe geraakt iemand met een depressie uit de zetel? Ik ben zo moe dat het lijkt alsof er een tractor over me gereden is. Ook die sport met katrolfunctie ben ik nog niet tegengekomen. Anders kon die me ineens uit de zetel hijsen. De zwaartekracht is een lastige tegenstander. Misschien moet ik iets anders proberen? Misschien moet ik proberen mijn situatie te aanvaarden. 

Mijn lichaam is veranderd. Dat zeker. Mijn lichaam heeft iets meegemaakt. Nog beter, mijn lichaam heeft iets groot gemaakt. Om precies te zijn een baby van 50 cm. Waar voorheen enkel ingewanden zaten werd er plots ook nog een baby aan toegevoegd. Een grote surplus eigenlijk in het geheel van mijn lichaam. En mijn lichaam heeft niet enkel iets groot gemaakt. Mijn lichaam wist die baby ook nog eens de uitgang te wijzen. Jammer genoeg voor mij heeft die baby mijn oriëntatiegevoel geërfd waardoor het een zoektocht van 2 dagen werd. Gelukkig vond hij dan toch uiteindelijk het licht aan het einde van de tunnel.En zodra die baby de uitgang vond waren er mijn borsten om dat hongerige mondje te voeden. Erg lang zijn ze niet in gebruik geweest, borstontstekingen zijn namelijk echt geen pretje. Toch hebben ze even kunnen doen waarvoor ze ontworpen zijn. En daarom, omdat ze kort en krachtig hun taak uitvoerden gingen ze dan maar op vakantie richting zuiden. Ik kan ze niet echt ongelijk geven. Ik trek ook graag richting zuiden.

Dit alles doet me denken dat we als moeder misschien niet zo streng moeten zijn voor ons lichaam. Het heeft namelijk iets meegemaakt en mag daarom ook de tijd nemen om te herstellen. We hoeven niet allemaal na 6 weken op een of andere catwalk paraderen. In de zetel hangen is ook dik ok. Of toch tot de zetel me niet meer hebben wil.


WHEN SHIT HAPPENS


Het is me nog eens gelukt. Ik heb nog eens de moed gevonden om een douche te nemen en me aan te kleden. Zeg gerust uitdossen. Kleedje aan, juweeltjes van onder het stof gehaald, vlecht in de haren. Ik heb zelfs de energie gevonden om me nog eens te schminken.

Een vaardigheid die ondertussen toch wat verleerd lijkt te zijn (‘hallo panda-ogen’). Maar hé, ik voel het heel duidelijk: vandaag wordt het mijn dag. Geen zetelhangende pyjamadag, maar een fris en fruitige dag. Voor ik de deur uitga om de wereld mijn herboren ik te tonen nog snel even die baby verschonen. 

Ondertussen dwalen mijn gedachten verder af in mijn positieve flow. Vandaag ben ik gewoon ‘the bomb’, ik ben sexy, ik ben mooi. Ik ben in kak getrapt. Mijn blik dwaalt naar beneden om het te verifiëren. Van tussen mijn tenen zie ik een bruine substantie prijken. Ja, ik ben echt in kak getrapt. Op de een of andere manier is mijn baby er in geslaagd om met de snelheid van het licht een drolletje de ruimte in te schieten.

Dit moet mij weer overkomen. Terwijl andere vrouwen op een roze wolk zitten, sta ik zowel letterlijk als figuurlijk met mijn voeten in de stront. “#lovemylife”, ik kon er niet verder van staan. Is het ok om toe te geven dat ik moeder zijn niet leuk vind? Dat ik moeite heb om een band op te bouwen met mijn baby en dat ik me niet verbonden voel met zowel die moederrol als mijn baby? Toegeven dat je verzuipt in tijden van #perfectlife is een hoge drempel om over te geraken. Maar als ik het doe, zal de maatschappij mij dan in een vergeetput gooien om die dan snel weer af te sluiten? Mogen we in onze maatschappij nog toegeven dat we niet genieten, maar dat we echt worstelen? Kan dat wel?

Ik heb er lang over liggen piekeren. Nachtenlang heb ik er wakker van gelegen, ook al had ik beter geslapen (gigantisch slaapgebrek enzo). Kon ik wel toegeven aan mezelf en aan mijn omgeving dat het niet was wat ik ervan verwachtte? Dat ik moeite had met de nieuwe dynamieken die gepaard gaan met het ouderschap?

Plots lijk je naar de achtergrond van je eigen leven te verdwijnen. Mensen zien je schattige baby, vragen hoe het met je baby gaat en vergeten vaak dat jij achter die baby staat. Soms wil je wuiven en zeggen: ‘Joehoe, ik ben er ook nog hoor! Niet die ‘moeder-Ik’, maar die ‘echte-Ik’. Die ‘Ik’ die er eigenlijk eerst was’. En naarmate de tijd verstrijkt begin je te denken dat die ‘echte-Ik’ misschien toch niet zo belangrijk is in het grote geheel. Je past je aan en wordt naarmate de tijd verstrijkt alleen ‘Moeder’. Na een tijd begin je je af te vragen wie die ‘echte-Ik’ ook alweer was? Je begint een soort van rol te spelen hoe je denkt dat je ‘echte-Ik’ zich hoort te gedragen. Je vindt de put en valt er in. Dit was het dan, lijk je wel te denken.

Toegeven dat het niet gaat. Ik denk dat het het moeilijkste was wat ik ooit gedaan heb. En tegelijkertijd is het ook het mooiste. Blijkt dat er geen vergeetput, maar alleen helpende handen bestaan om moeders die het gevoel hebben te falen vooruit te helpen.  Mensen veroordelen niet, maar begrijpen. We zijn uiteindelijk toch ook maar gewoon mensen – met of zonder kaka tussen de tenen.

SCHERVEN BRENGEN GELUK ?

Ik las ooit een verhaal over een oud gebruik in Japan, Kintsukuroi genaamd.  Daar is het een kunst om gebroken serviesgoed te herstellen. Niet alleen met lijm, maar elke barst krijgt een gouden randje. Zo krijgt elk gebroken kommetje iets unieks, iets wat het mooier maakt omdat het iets heeft meegemaakt.

Ik ben zo’n  gebroken kommetje. Mijn scherven liggen op de grond en gaandeweg ben ik mezelf aan het lijmen met behulp van mijn familie, naaste vrienden en professionelen. Het is een werk dat geduld alsook precisie vraagt. Want als ik het goed doe, dat herstellen, dan kom ik er beter uit. Dan sta ik sterker in mijn schoenen, vind ik hopelijk meer diepgang in mijn leven en leer ik meer te genieten van de eenvoudige dingen. Mijn eigen gouden randje, het is iets om naar uit te kijken nu. 

Lang dacht ik dat een postpartum depressie een soort van falen was. Moeten toegeven dat je je leven niet meer rooskleurig inziet zoals het blijkbaar hoort als je moeder bent. Niet simpel. Anderzijds, mijn leven is niet perfect. Dat van jou waarschijnlijk ook niet. Alleen zijn we het er collectief over eens dat we elkaar het perfecte plaatje moeten voorhouden. Ik heb ondertussen voor mezelf uitgemaakt dat dat niet meer hoeft. We maken dingen mee in ons leven en die moeten we met elkaar kunnen delen. Dat maakt ons niet minderwaardig, maar net wel uniek. Ieder in zijn situatie.

Ondertussen besef ik dat je moet leren aanvaarden wat het leven je toewerpt. Het is wat het is, het enige wat je kan doen is aanvaarden en vooruit kijken. Soms zijn er momenten dat dat moeilijker is, maar tijd geeft perspectief.

Voor wie zich afvraagt hoe een postpartum depressie er uitziet, kan ik het als volgt uitleggen. Het is alsof je in een diepe put met verdiepingen zit. De put gaat tot -70. Dat is het moment dat je niet meer kan ontkennen er zonder hulp nog te komen. Zelf ben ik ondertussen al ettelijke verdiepingen omhoog gekropen. 

Op -30 is het behoorlijk koud en kil. Het is hier meestal donker aangezien de verlichting niet zo goed werkt. Nu, er is tenminste al licht. Op -70 moet je het namelijk doen met een triestig theelichtje wat niet zoveel doet voor de algemene moraal. Als je op -30 naar boven kijkt, zie je licht. Zo ongeveer ter hoogte van niveau nul. Daar staan familie en naaste vrienden. Oef, die zijn er ook nog zie ik je denken. Inderdaad! Wanneer je toegeeft dat je het moeilijk hebt laten mensen je niet automatisch vallen als een baksteen. Als je naar boven wil is er hier wel een lift. Alleen is het een soort brak model uit de jaren ’20 dat na bijna 100 jaar dienst er niet meer zoveel zin in heeft. Geduld is dus van essentieel belang wil je hier naar boven geraken. 

Geduld en aanvaarding. Twee eigenschappen die we nodig lijken te hebben om vooruit te geraken. Ik durf hier misschien wel te stellen dat het eigenschappen zijn die we aan het verleren zijn. Krampachtig vasthouden aan het presenteren van een ideaalbeeld via sociale media of andere wegen. Ik heb me er ook schuldig aan gemaakt. Het maakt wel dat het heel moeilijk wordt wanneer je zelf niet in de wereld van #perfectlife zit.

Terwijl iedereen een perfect plaatje presenteert krijg je het gevoel dat je als enige op de wereld aan het worstelen bent. Een eenzaat, een soort van Quasimodo in de echte wereld. ‘Hallo allemaal, hier is ie dan mijn postpartum-bochel.’ Niet echt iets om over uit te pakken denk je in eerste instantie. En dat terwijl anderen misschien net hetzelfde doormaken, maar er ook niet over durven praten. Het is alsof we allemaal op ons ‘perfecte’ eiland zitten. Lekker gezellig. Lekker eenzaam. 

Dus daarom, om de cirkel te doorbreken, een oproep. Een oproep om de perfecte plaatjes opzij te schuiven en de echte verhalen te delen. Zit je op die roze wolk? Leuk voor jou! Zit je er niet op? Geen probleem. Zie het als een kans om te groeien, om sterker te worden en zo jouw gouden randje aan te brengen. Want zeg nu zelf:  als ik dan toch gebroken moet zijn, dan eindig ik het liefst met mijn eigen mooie gouden randje.