TIENERZWANGERSCHAPPEN

Zwanger worden in je tienerjaren doe je beter niet. Je weet namelijk niet wat je te wachten staat, of zo zegt men toch. Doet me de vraag stellen of ik als niet-tienermoeder wel wist wat me te wachten stond? Bestaat er überhaupt iemand die tijdens die eerste zwangerschap echt weet wat er te verwachten valt?Wanneer ik voor mezelf spreek kan ik met volle overtuiging zeggen: ik dacht het te weten, ‘but how wrong I was’. Mijn ideeën over het moederschap waren voornamelijk gebaseerd op instagramfoto’s en het vasthouden van schattige baby’s tot die een huilbui kregen en niet meer schattig, maar ongemakkelijk werden. ‘Het’ moment om ze weer over te hevelen naar de moeder in kwestie. Ik ging ervanuit dat baby’s je in het land van snoepgoed en regenbogen katapulteerden en dat wilde ik mezelf niet ontzeggen. 

De realiteit draaide anders uit. Veel snoepgoed dat wel. Alleen dan in de mond om de vermoeidheid te doen vergeten. Regenbogen ben ik minder tegengekomen. Des te meer werd ik verrast aangezien mijn eerdere ervaringen me iets anders hadden doen voorstellen. Had ik überhaupt wel ervaring met baby’s? Mijn ervaring steunde meer op de ervaring die ik vroeger had met poppen. Die pop sliep meteen door, had nooit last van krampen of andere moeilijkheden. Was ook niet zo afhankelijk van me. Drie dagen zonder aandacht en het ding stond nog steeds klaar om met mijn toneeltje mee te doen. Baby’s zijn iets minder bereid om in dat toneeltje mee te gaan. Ze zorgen voor een staat van continue paraatheid en voor je het weet sta je alleen nog maar in je moederrol en ben je vergeten wie je zelf ook al weer was. Ik kan het weten. Ik was het vergeten. 

Wil je dus mijn advies en wil je weten wat je te wachten staat? Praat met vriendinnen die moeder werden over het moederschap. Vraag hoe zij tijd maken voor zichzelf en waar voor hen de moeilijkheden liggen. Ga voor echte gesprekken en adviezen. Leer van elkaar. Die baby zal je van je sokken blazen, maar met een realistische kijk vooraf komt er voor jou misschien wel een regenboog aan te pas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: