OPVOEDEN DOEN WE NIET ALLEEN

‘It takes a village to raise a child’. Klinkt cliché en toch maakt dat het niet minder waar. Dat en ‘Choose your battles’ klasseer ik sinds ik moeder ben onder mijn moederquotes. Het bevat niets anders dan waarheid. Een kind opvoeden doe je nooit alleen. Voor mij heeft opvoeden niets te maken met de spullen die je in babywinkels voorgeschoteld krijgt. Hoe mooi die spulletjes ook zullen staan op je sociale media, ze zorgen niet voor de opvoeding van je kind. Ze maken alleen dat de zorg vlotter loopt en je hier en daar met een foto op sociale media anderen de loef kan af steken. Wie houdt er nu niet van een schattige baby in een mooi wiegje?

Als je mijn advies wil over het samenstellen van een lijst kan ik alleen een ding aanraden: hou het simpel en praktisch. Als die baby daar is maakt het echt niet meer uit dat die tetradoek een leuke pasteltint heeft. Zolang die er voor zorgt dat je kledij gespaard blijft van melk ben je allang tevreden.‘Keep it simple’ een mooie quote om ook te bewaren. ‘Simplify’ voor jezelf en naar je omgeving toe. Mooie foto’s op sociale media zijn leuk en wie wil er nu niet laten zien dat jij het mooiste kind op de wereld gezet hebt, maar hou het simpel. Je hoeft niet de perfecte wereld neer te zetten. Dat maakt alleen dat het moeilijker wordt om hulp te vragen wanneer je worstelt. Het legt de lat weer hoger en dat is nu net niet wat we nodig hebben als kersverse moeder. Ik durf toegeven dat ik er ook schuldig aan was. Niet perse aan die foto’s, maar aan het denken dat ik het wel alleen zou kunnen, dat hele babyverhaal. Gewoon een beetje meer fond de teint om de indruk te wekken dat ik me goed voelde en subtiel laten vallen dat het moederschap zwaar is. Alleen deed ik dat zo afgezwakt dat niemand er iets van zou maken. Een poging tot schitteren terwijl het vanbinnen alleen maar donkerder werd. 

Daarom pleit ik voor minder schroom. Praat open over het ouderschap en wat daarbij komt kijken. Laat je echte “ik” zien en niet de opgesmukte “insta”-versie. En bovenal: accepteer dat je het niet alleen hoeft te doen. Toon elkaar de simpele versie van jezelf, deel onzekerheden zonder schroom en vraag hulp. Voor de kleine moeilijkheden en de grote, want opvoeden doe je niet alleen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: