MOEDERSCHAP

Het moederschap. Ik beeldde het me in als een roze wolk vol zaligheid waar je opstapte om de meest verrijkende ervaring te beleven. Jammer genoeg voor mij waren de tickets van de roze wolk uitverkocht op mijn dag van bevallen. Die van vlotte bevallingen en borstvoeding tevens ook. Het bevallingsleven zat me op dat gebied niet zo mee. Je zou me hier zelfs een pechvogel kunnen noemen. Die baby van ons compenseert veel, maar een makkelijke rit is het niet geworden. De tickets van mijn grijze wolk waren goedkoop, maar niet bevallig. Een zware bevalling en moeilijke start van de borstvoeding later ben ik met het resterende beetje energie dan toch op mijn grijze wolk gestapt. “Hallo Moederschap, u bent niet wat ik verwachtte!”

De wereld van het Moederschap is een wereld vol verdoken geheimen. Zolang je er niet toe behoort krijg je voornamelijk de Wauw-verhalen te horen. De verhalen die je doen beslissen dat je ook een inwoner van die geweldige wereld wil worden.


Wanneer je dan bij dat clubje hoort, gaat er plots een andere wereld van start. Zo merk je dat slapeloze nachten zich niet beperken tot een occasioneel nachtje doorgaan, maar dat er die eerste periode geen sprake is van een normaal dag- nachtritme. Met wat geluk slaap je eens drie uur aan een stuk en wat steekt dat tegen. ‘Slaap inhalen’ zit er niet meteen in. Pijnlijk en toch iets waar zo goed als elke kersverse ouder doormoet, zo blijkt. Het moet gezegd dat wanneer ik om drie uur ’s nachts mijn 64ste rondje rond de tafel begon (krampjes are a bitch) ik niet gauw dacht “Aaah zalig genieten”. Toen ik vervolgens weer in bed stapte met een verse lading geprakte koolbladeren op mijn borst tegen de ontsteking dacht mijn man waarschijnlijk ook niet “ Aaaah zalig genieten”. Het moederschap is een nieuwe wereld, een rollercoaster vol situaties die ik nooit dacht te beleven. Zoals wanneer ik twee maal per dag een uur onder de douche mijn borsten stond te masseren met een elektrische tandenborstel. Dat zijn de momenten dat ik dacht “Living the life, het Moederschap is me echt op het lijf geschreven”. 

Nu alle gekheid op een stokje, naast alle vreemde situaties die ik ondertussen in mijn leven als moeder ben tegengekomen is er natuurlijk ook een derde gezinslid bijgekomen. Een baby die ervoor zorgt dat al die rare toestanden toch een bijzondere betekenis krijgen. Mijn depressiebril maakt het uiteraard soms uitdagend de positieve kanten te zien, maar dan nog weet ik dat onze baby een aanwinst is binnen ons gezin. Het is voor onze kinderen dat we het doen, maar daarom hoeft het niet altijd met de glimlach.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: